על לכידות חברתית ומשמעותה לחברה הישראלית
בישראל ובעולם כולו קיים עיסוק רב בשאלה: איך לחיות בהצלחה עם השונות והשונים מאיתנו?
על רקע שאלה זו התפתח העיסוק במושג הלכידות החברתית.
לכידות חברתית עוסקת בטיב היחסים בין קהילות שונות במדינה נתונה ובין אותן הקהילות ומוסדות המדינה, כדי ליצור עתיד משותף טוב יותר לכלל האזרחיות והאזרחים.
בתוך כך, ניתן דגש על מושג השייכות, על מתן הזדמנויות לאזרחיות ואזרחים מכל הרקעים לניידות חברתית, על צמצום פערים סוציו-כלכליים ועל יצירת חזון אזרחי משותף לכלל הקבוצות. כל אלו יחד בונים רקמה חברתית ומחזקים את יציבות החברה.
במהלך העשורים האחרונים הורגשו בעולם ההשפעות הגלובליות של תהליכים ארוכי טווח. כמה מבין תהליכים אלו הם: גידול ומעבר אוכלוסין בתוך ובין מדינות, עליית מדדי צפיפות ותחרות גוברת על משאבים. כתוצאה מכך, האנושות חווה חיכוך הולך וגדל בין קהילות שונות. אזרחי ואזרחיות מדינות מודרניות, ביניהן אזרחי ואזרחיות מדינת ישראל, מוצאים את עצמם בהתמודדות עם מציאות חדשה ומשתנה בקצב מסחרר ועליהם לברוא "חיים משותפים". מציאות זו שונה בתכלית מזאת אשר אפיינה את האנושות במשך אלפי שנות חיים בשבטים ובקהילות, אשר לרוב היו הומוגניות ונפרדות. השסע הפנימי בין הקהילות השונות במדינת ישראל מסתמן לעיתים כאיום אסטרטגי גדול מאיומים חיצוניים. הפילוג ותחושת הנפרדות מקשים עלינו כחברה לשתף פעולה בצורה יעילה, מיטיבה ומעשירה.
גם היום, לאור האתגרים החיצוניים המשמעותיים שישראל מתמודדת איתם מאז ה7.10, חוסנה העתידי של החברה בישראל וגם יכלתה להתמודד עם אתגרים חיצוניים תלויים במידה רבה בלכידותה החברתית.
מדינת ישראל והחברה הישראלית נבנו בהצלחה ובהשקעה רבה לאורך העשורים האחרונים, והגיעו להישגים חשובים וטובים. יחד עם התקדמות זו חשוב לטפח את לכידותה של החברה הישראלית כאתגר קונצנזואלי, כצורך אזרחי משותף, כהכרח אסטרטגי וצו מוסרי.
אם נדע להתגייס למשימה זו באותה חריצות, נחישות ויצירתיות שהושקעו בבניית המדינה, על שלל הישגיה, כך תראה הצלחתנו המשותפת בבניית החברה. טיפוח חברה מלוכדת יותר תבטיח עתיד משותף מוצלח יותר וגם בטוח יותר לכלל הקבוצות המרכיבות את החברה הישראלית.
התכנית למובילי לכידות חברתית מתמודדת עם האתגר הזה דרך גיוסם של ארגונים מגוונים לקידום לכידות חברתית על ידי עשייתם ופועלם.